Rondje Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug

Kastelen, pittoreske dorpjes en pittige heuvels

Ben je op zoek naar een route die je door een gevarieerd landschap leidt met de nodige hoogtemeters? Dan is dit de perfecte route!  

Afstand: 80 km 
Hoogtemeters: 376m 

Deze route start bij De Proloog in Amerongen, wat de perfecte uitvalsbasis is voor een rondje toeren in deze prachtige omgeving. Begin je tocht met een goede kop koffie en appeltaart, die zeker in de smaak zal vallen. Eenmaal op de fiets doorkruis je direct het pittoreske hart van Amerongen. Achter de stadsmuren ligt Kasteel Amerongen verscholen, vergeet hier zeker niet even naar binnen te gluren! Om de benen rustig op te warmen, start de route met een stuk over de Lekdijk. Hopelijk staat er geen westenwind, anders wordt het gelijk aanpoten. Aangekomen bij Wijk bij Duurstede is de verleiding groot om weer neer te strijken voor een koffiepauze (waarom niet?!) op een van de gezellige terrassen die dit vestingstadje te bieden heeft. De route vervolgt zich door een gebied waar de Kromme Rijn kronkelt. Hier kom je gehuchten tegen met namen als Dwarsdijk, Langbroek en SterkenburgNa het passeren van vele kastelen, die veelvuldig aanwezig zijn in deze omgeving, verandert het landschap langzaam van weids en vlak naar heuvelachtig en bosrijk. Zodra je de Traayweg richting Austerlitz opdraait, dienen de eerste hoogtemeters zich al aan. Mocht je zin en tijd hebben, dan is het zeker de moeite waard om even te stoppen bij de Pyramide van Austerlitz. Dit monument werd in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte en is het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het volgende bijzondere punt volgt niet snel hierna, namelijk in Soesterberg. Hier ligt de voormalige Vliegbasis Soesterberg, die nu open is voor publiek. Trek dus gerust een sprintje over de landingsbaan! De weg wordt vervolgd richting Amersfoort via Soestduinen, en zoals de naam al doet vermoeden passeer je hier zandverstuivingen. Eenmaal aangekomen aan de rand van Amersfoort is het weer even opletten geblazen, aangezien je je hier in een wat meer stedelijk gebied bevindt. Echter, de rust is snel wedergekeerd wanneer je landgoed Den Treek binnenrijdt. Wist je trouwens dat hier in de buurt de opnames van ‘Heel Holland Bakt’ plaatsvinden? De laatste kilometers van deze route voeren je nog door de bossen tussen Leersum en Amerongen. We hebben trouwens het beste voor het laatst bewaard: de Amerongse Berg! Hier kan je je nog even helemaal uitleven en proberen om als eerste boven te zijn. Maar pas op, de klim is toch altijd langer dan je denkt. Na het passeren van de top is het uitbollen naar beneden, waar je weer arriveert bij het startpuntNu is het zo dat er bij De Proloog niet alleen koffie geschonken wordt, maar ook (speciaal)biertjes voor de liefhebbers. Dat zal wel smaken na zo’n tocht! 

Trefwoordendijken, pittoreske dorpjes, kastelen, landgoederen, bos, monumenten, heuvels