Drie routes door Twente en Salland

Heide, zandverstuivingen en rivierenlandschap

Het is verrassend hoeveel afwisseling de provincie Overijssel te bieden heeft. Wij konden niet slechts één mooie route uitkiezen, vandaar dat we er dit keer drie aan jullie voorschotelen. Kies de route die jou het meest aanspreekt, of rijdt ze alle drie. Alle routes starten en eindigen bij Landgoed De Uitkijk: de perfecte uitvalsbasis voor een (fiets)weekend in Overijssel.

Route 1 – Lemelerberg en Vechtdal

Route 2 – Hardenberg en Sahara van Ommen

Route 3 – Hartje Twente en Ootmarsum

Route 1: Lemelerberg en het Vechtdal

Afstand: 101 km

Hoogtemeters: 165 m

Deze lus van ruim 100 km start in noordelijke richting. Al na 10 km kunnen de benen getest worden met de Lemelerberg in het vizier. Al is deze klim maar 1 km lang, hij hakt er toch in zo vroeg in het rondje. Nadat de rust weer is wedergekeerd rijd je vanzelf het Vechtdal in richting Ommen, een gezellig stadje aan de Overijsselse Vecht. Deze rivier volg je helemaal via Dalfsen naar Zwolle, waar je onderweg kan genieten van de weidse uitzichten over het rivierenland. Eenmaal in Zwolle aangekomen volg je een stukje langs het kanaal de Nieuwe Wetering tot Laag Zuthem, waarna je de volgende rivier tegenkomt: de IJssel. Na het passeren van de dorpen Wijhe en Olst, waar je trouwens prima even kan stoppen voor een stukje appeltaart, zet de koers voort richting het beginpunt. Nog even stoempen (hopelijk met westenwind) en het rondje zit er weer op!  

Route 2: Hardenberg en Sahara van Ommen

Afstand: 65 km

Hoogtemeters: 68 m

Ook deze route start in noordelijke richting, waar je al snel het riviertje de Regge* oversteekt. Via Vroomshoop fiets je een stuk langs het kanaal naar Hardenberg, wat er verrassend gezellig uitziet. Zeker de moeite waard voor een koffiestop. Vervolgens stuit je op een bijzonder natuurfenomeen, namelijk de Sahara van Ommen. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een zandverstuiving van flinke omvang, zodat je je even in de Sahara waant. Na dit avontuur in de woestijn zit de rit er bijna op. Eventueel is de route nog uit te breiden, bijvoorbeeld door nog iets verder noordelijk te fietsen bij Hardenberg, richting Gramsbergen.

*Het is zeker een aanrader om na het fietsen nog wat uurtjes te ontspannen in een kano of fluisterboot. Of – als je niet genoeg van fietsen kan krijgen – is het ook mogelijk om een waterfiets te huren. Kijk op de website van Landgoed Schuilenburg voor de mogelijkheden.  

Route 3: Hartje Twente en Ootmarsum

Afstand: 91 km

Hoogtemeters: 201 m

Deze route biedt je de kans om het Twentse land beter te verkennen. De route start vrij rustig over lange rechte wegen, maar hier komt verandering in zodra je dorpje Vasse bereikt. Hier ligt namelijk het natuurgebied Springendal, met heuvels, bronnen en beken. De wegen worden ook wat heuvelachtiger, wat voor mooie vergezichten zorgt. Sla trouwens zeker niet het stadje Ootmarsum over! Dit schattige stadje is de perfecte plek om even te stoppen voor koffie of lunch. Hierna laat je de heuvels achter je en wordt de weg vervolgd door het mooie Twentse landschap. Als kers op de taart leidt de route ook nog dwars over de Sallandse Heuvelrug. Hier moet je wel even stoppen om van het uitzicht te genieten. Wie weet heb je geluk en staat de heide in bloei!