Pindakaasseien

Met havermout en pindakaas kun je eindeloos variëren. Voeg je er honing (of keukenstroop) aan toe, dan heb je al meteen alle ingrediënten voor deze repen. We doopten ze pindakaasseien, omdat je ze niet zomaar achter de kiezen hebt en omdat je er van gaat stuiteren. Vooral dat laatste maakt ze de ideale repen voor onderweg. Bovendien zijn ze compact en kun je ze in elke vorm maken die je wilt – net als kasseien – zodat er altijd wel plek is in je achterzak. Voor de echte stoempers: Je kunt ook nog zaden, pitten of gedroogd fruit toevoegen. Daarnaast scoort deze reep goed als snack of traktatie, als je hem bedekt met een laagje chocolade.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 repen of 18 snacks)

  • 180 gram honing* of keukenstroop
  • 120 gram pindakaas*
  • 180 gram havermout* of (deels) havervlokken
  • Handje rozijnen
  • Handje pitten en/of zaden, zoals pompoenzaden
  • (Eventueel): 100 gram chocolade melk of puur.
  1. Verwarm de honing/keukenstroop en de pindakaas op een zacht vuur, totdat de pindakaas goed gesmolten is en gemengd met de honing of stroop. Voeg de havermout toe en r oer met een houten spatel de drie ingrediënten goed door elkaar heen.
  2. Voeg de rozijnen, zaden en/of pitten toe en meng goed.
  3. Bekleed een bakblik met bakpapier. Stort hier het mengsel in en druk plat met een lepel of een voorwerp met plat oppervlak (bijvoorbeeld de onderkant van een bakje). Zet weg in de koelkast om op te stijven. Voor een sneller resultaat, is een halfuur in de vriezer ook voldoende.

De reep inzetten als traktatie?

  1. Voordat het mengsel de koelkast in gaat, smelt de chocolade au bain-marie en verdeel over het mengsel.

*De basis van deze repen is gebaseerd op een recept van Lekker met Linda.

Voor de repen op de foto gebruikten wij keukenstroop en voegden wij een handje rozijnen en een handje pompoenpitten toe.