Kartenspielerweg in de herfst

Herfstritje

Van de glooiende Zeven Heuvelen naar een meanderende Waal

In de herfst kan een tripje naar de heuvelachtige en bosrijke omgeving van Nijmegen niet ontbreken. Met verkleurde bladeren aan de bomen op een glooiend landschap, zijn de beruchte Zeven Heuvelen op hun mooist. Deze uitlopers van een stuwwal zijn in juli vaste prik in de Nijmeegse Vierdaagse; in november vormen zij het decor van de Zevenheuvelenloop. Nu is het echter tijd om op de (race)fiets te springen.

In de achtbaan naar Duitsland

Onze route start in Berg en Dal bij Tivoli: Een knus pretpark voor de kleintjes, maar in feite is de Zevenheuvelenweg zelf ook net een achtbaan. Via deze weg daal je geleidelijk af richting Groesbeek. Vergeet niet om te genieten van de prachtige herfstkleuren, maar pas op voor tegenliggend verkeer; de omgeving Nijmegen kent veel fanatieke fietsers. De route kronkelt verder langs de Duitse grens met uitzicht op de heuvels. Vervolgens hobbel je via de Kartenspielerweg Duitsland in: Op deze autoluwe, glooiende weg is snelheid bijna gratis. Pas alleen op dat je je kaarten niet direct verspeelt: Er liggen later nog meer klimmetjes in het verschiet.

In sneltreinvaart naar Kleef

De route vervolgt zich richting het Duitse Kranenburg waar je de Europa-Radbahn kan nemen richting Kleef. Dit fietspad ligt langs het oude spoor tussen Kleef en Kranenburg en zorgt ervoor dat je je in sneltreinvaart tussen Kleef en Nijmegen kan verplaatsen. Vlak voor Kleef draait de route noordwaarts richting de Waal, maar je zou ook kunnen besluiten door te rijden naar Kleef voor een koffiestop of toeristisch uitstapje, om vervolgens de route weer op te pakken.

Dwaal naar de Waal

Na Kleef is het tijd om de bossen en heuvels tijdelijk achter je te laten en verder uit te rollen op het vlakke. De route brengt je naar het punt waar de Rijn zich splitst in de Waal en Nederrijn. Je fietst terug Nederland in en volgt de kronkels van de Waal, met uitkijk op de heuvels aan je linkerhand (zuid) en een wijds uitzicht op water aan je rechterhand (noord).  Als je pech hebt, heb je de westenwind tegen, maar je had natuurlijk ook de route om kunnen draaien. Vlak voordat je de Ooijpolder in fietst, kun je stoppen voor koffie bij Hotel Restaurant en Huiskamercafé De Oortjeshekken (review volgt binnenkort!).

Als de Waal uit zicht is…

“… stroomt de verbeelding”* Nadat je afscheid hebt genomen van de Waal, stuurt de route je nog door een schattig dorpje genaamd Persingen – “het kleinste kerkdorp van Nederland” met niet veel meer dan 100 inwoners. Daarna is het tijd om een tandje lichter te schakelen, want de laatste etappe van de route belooft nog een paar klimmetjes. De voorgeschreven route navigeert nog een stukje terug Duitsland in, waar je via Vogelsang, Neuer Grenzweg en Hohldörn nog twee opwarmklimmetjes mee kan pakken, voor de grote finale: De Oude Kleefsebaan. Je kunt er echter ook voor kiezen om in Nederland te blijven en in Beek één van twee bekende klimmetjes mee te pakken: De enorm steile Oude Holleweg of de – meer geleidelijke – Van Randwijckweg. Alle bovengenoemde opties komen uit op het beginpunt van de route. Je zou er dus ook nog voor kunnen kiezen om rondom Berg en Dal te blijven lussen om alle klimmetjes af te vinken! Bij het begin- en startpunt tref je trouwens ook het Pannekoekhuis De Heksendans: De ideale plek voor een herstelpannekoek?

Grenzeloos plezier

Deze gevarieerde route biedt voor ieder wat wils met genoeg mogelijkheden tot extra klimmetjes voor de fanatiekelingen en koffiestops voor degenen die het wat rustiger aan willen doen. Kortom, een ritje voor grenzeloos plezier.

* Tekst uit een gedicht van Twan Niesten. Dit citaat is te vinden op de zijgevel van een flat vlakbij fietsbrug De Snelbinder in Nijmegen (niet op deze route).

Blik vanuit Vogelsang

Download GPX