’t Veerhuis Opheusden

Elk pontje… gaat door het mondje. Of je nu bewust een oversteek met de veerpont hebt ingecalculeerd of dit de kortste weg naar huis blijkt; een vaart met de pont betekent altijd een pauze. Dit zullen ze bij restaurant ’t Veerhuis ook geweten hebben. De ligging op de zuidoever van de Rijn bij het Veer Opheusden-Wageningen, is wel erg verleidelijk voor overstekende fietsers.

Een stukje veerleden

Het pand werd gebouwd halverwege de 19de eeuw en diende daadwerkelijk als veerhuis. Toen waren het geen wielrenners op stalen (of carbon) rossen die de oversteek maakten, maar – o.a. – ruiters op échte paarden. Op de toenmalige gierpont konden 30 ruiters te paard of 130 personen de oversteek maken. Daarnaast was er een zeilpont, een zeilboot, roeiboot en ijsboot. In het veerhuis streken passanten neer voor een pontkaartje en een kop koffie of borrel. De mogelijkheden van ’t Veerhuis zijn inmiddels flink uitgebreid. Tegenwoordig kun je er terecht voor feesten en partijen, kraamborrels tot condoleances, vergaderingen of “gewoon” diner en lunch. Uiteraard kwamen wij er tijdens een fietsritje voor koffie en appeltaart.

Veertrekken in klassieke stijl

Het pand is klassiek ingericht, met verschillende soorten zalen. Ons kopje koffie konden wij nuttigen in het nostalgische café. Op een zonnigere dag hadden we wellicht liever op het terras gezeten, maar met een plekje bij het raam – met uitzicht op de Rijn – mochten wij ook niet klagen. De appeltaart scoorde goed, het personeel was zeer gastvrij en als wielrenners voelden wij ons zeker welkom. ’t Veerhuis is dan ook een officieel FietsTOP, een Fiets Toeristisch Overstappunt. Dit betekent dat er voldoende gratis parkeergelegenheid is, er altijd horeca aanwezig is, er gratis fietsroutes beschikbaar zijn en je elektrische fietsen gratis kan opladen. Daarnaast is er altijd een fietsreparatiekit aanwezig. Wij hebben dit keer alleen de horeca uitgetest.

Even veerderop

De Veer Opheusden-Wageningen is niet de enige mogelijkheid om per pont de Rijn over te steken. Zes kilometer oostwaarts vaart het Lexkesveer, die je naar de voet van de Wageningse berg brengt. Bij deze veer is helaas geen koffiestop, maar wel een automaat met (lokale) kaas van Meesteraffineurs: Een Pontje Kaas! Het bleek voor ons geen enkel probleem om een halve kilo kaas op de racefiets mee te slepen.

Let op: Wij bezochten ’t Veerhuis in de zomer van 2020. Helaas zijn op het moment van publiceren alle horeca gesloten, vanwege nieuwe coronamaatregelen (d.d. 13 oktober). Sommige koffietentjes serveren nog wel koffie to go. Houd daarom de website of social media van je beoogde koffiestop in de gaten. Natuurlijk kun je sowieso alvast nieuwe routes uitstippelen via onze rubriek “De Toerfiets” of maak er zelf één op basis van de voorgestelde koffiestops in deze rubriek (“De Koffiets”).