Mountainbike route Ede: uitdagende single tracks en wilde taferelen

Het herfstseizoen is aangebroken: een teken voor veel fietsers om de racefiets wat vaker te verruilen voor de mountainbike. Daarom hebben we dit keer een mountainbikeroute onder de loep genomen, en wel in Ede. Misschien is deze MTBroute iets minder bekend dan die in bijvoorbeeld Amerongen en Leersum, maar ook hier kan je je helemaal uitleven! 

Afstand: 36,4 km 

Hoogtemeters: 227 m 

Klimmen, dalen en ploegen  

Het startpunt van de route bevindt zich bij De Fietser in Ede, waar je de auto gratis kunt parkeren. In deze grote fietsenzaak is een restaurantje aanwezig, mocht je eerst nog wat cafeïne en brandstof nodig hebben voordat je op de fiets stapt*. Vanaf hier loopt de verbindingsroute (gemarkeerd met een rood MTB-teken met open rondjes) die je richting het begin van de route leidt. De route begint met een redelijk vlak stuk over het zuidelijke deel van de Ginkelse heide, waar de zanderige ondergrond het niet makkelijk maakt. Eenmaal warm gereden volgen al gauw de eerste single tracks. Er liggen in totaal 17 losse single tracks op deze route, die elk weer een verschillende flow hebben. De korte, maar steile klimmetjes volgen elkaar in rap tempo op en de vele (technische) bochten vereisen opperste concentratie.  

Wilde taferelen 

Neem zeker even de tijd om te herstellen op de vlakke bospaden die de verschillende single tracks met elkaar verbinden. De route wordt vervolgd in natuurgebied Planken Wambuis, waar stukken heide, dennenbossen en stuifzand elkaar afwisselen. Het wordt snel duidelijk dat je in dit gebied niet de enige bent met wilde plannen, gezien de aanwezigheid van vele wilde dieren, zoals paarden en edelherten. Ook zie je overal sporen van zwijnen, die de grond flink omgeploegd hebben op zoek naar voedsel. Als je pech hebt, wordt de route geblokkeerd door één van de Spaanse runderen (mét vervaarlijke hoorns), die niet op of om kijken van (weer) zo’n gek mens op een fiets, maar wat wel zorgt voor een extra adrenaline kick  

Voetjes van de vloer 

Over adrenaline gesproken: mocht er nog niet genoeg vrijgekomen zijn, dan gebeurt dit wel op het speciale “jumping” gedeelte, waar je met de voetjes van de vloer kan gaan. Van dit spannende stuk moet je wel een gat in de lucht springen! Op dit punt kan je kiezen om de route nog te verlengen richting Lunteren (paarse bordjes) of Otterlo (blauwe bordjes). Zo niet, blijf dan de rode bordjes volgen richting het einde van de route.  

Stof en modder happen 

De MTB-route in Ede is een aanrader voor zowel beginnelingen als de wat meer door de wol geverfde mountainbiker. De route is met veel zorg aangelegd en wordt goed onderhouden. Een nadeel van de zanderige ondergrond is dat het hier tijdens droge perioden erg mul en stoffig kan zijn, wat de route bijna onbegaanbaar maakt. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen, wanneer er na wat dagen regen enorme plassen liggen. Dat wordt gegarandeerd modder happen, maar no mud, no glory” niet waarBuiten de extreem droge en natte periodes om zijn de single tracks uitdagend, afwisselend, spannend en vooral erg leuk. In combinatie met de mooie omgeving, waan je je haast in de “Garden of Ede(n)” 

*Helaas is het recent nu (d.d. 23-10-2020) gesloten i.v.m. de coronamaatregelen. Dat wordt een thermosflesje koffie van thuis meebrengen!