Overzicht route vanuit Baarn

Balanceren op de rand der provinciën

Woont één van je framemaatjes aan de andere kant van het land? Dan spreek je toch in het midden af! Deze centraal gelegen route is voor iedereen goed toegankelijk, omdat hij bekende verkeersslagaders – de A27 en A1 – meermaals kruist. Daardoor zijn er ook veel mogelijke (carpool)plaatsen om te verzamelen en te vertrekken. De beschreven route gaat van start vanuit carpoolplaats Baarn, ten oosten van Hilversum. Waar je ook begint, de route loodst je door vier verschillende provincies zonder ergens saai te worden.

Een hobbelig begin

Vanuit Baarn vertrek je in zuidelijke richting, waar je je meteen op onverhard terrein waant. Onverharde stukken zullen de meeste racefietsers doen afschrikken, maar dit stuk blijkt ook zeker goed te doen voor 25-mm bandjes. Tevens is dit het enige stuk waar je in bebost gebied rijdt, dus geniet er maar van!

Langs de Vecht

Na het wilde terrein leidt de route je richting de Loosdrechtse plassen. In plaats van deze plassen recht over te steken, vervolgt de route via de Vecht naar het noorden. Terwijl je de Vecht volgt kun je genieten van een variërend uitzicht op imposante villa’s, schattige dorpjes en genietende recreatievaarders. Die laatste natuurlijk met name in de zomer. Let op, bij lekker weer kan deze route erg druk zijn.

Naar de Flevopolder

Balancerend op de grens tussen Utrecht en Noord-Holland neem je op den duur afscheid van de Vecht en buigt de route in noordoostelijke richting naar de derde provincie: Flevoland. Onder de Gooimeerdijk langs rijd je naar de haven van Almere. Als het niet te druk is met dagjesmensen, ben je hier zo doorheen (of wellicht neem je een koffiepauze?), om vervolgens je weg te vervolgen langs het Gooimeer. Het almaar rechte fietspad is een aangename afwisseling na het geslinger langs de Vecht. In principe kun je vrijwel eindeloos doorrijden langs de Eemdijk, maar de route loodst je nog iets verder de Flevopolder in om je daar te laten genieten van de rust en ruimte.

Lekker blijven draaien

Lekker blijven draaien

Op naar de laatste provincie

Voordat de windmolens je beginnen te duizelen, draait de route zuidwaarts richting de laatste provincie. Vlak na het oversteken van de vloeibare grens tussen Flevoland en Gelderland, buigt de route westwaarts om nog een klein stukje dijk mee te pakken. Deze is – voor de verandering – niet kaarsrecht en biedt mooi uitzicht op het achtergelaten landschap aan de overkant. De route balanceert nog eenmaal op de grens tussen Utrecht en Gelderland, waarna hij definitief Utrecht induikt en je kunt uitpeddelen tussen de weteringen richting het startpunt.

Let op, wij zijn hier geen “locals”! Heb je suggesties hoe we deze route kunnen verbeteren, dan staan wij daar zeker voor open.