Kerstkransjes om je tanden in te zetten

Het ultieme koekje voor de feestdagen is natuurlijk wel het kerstkransje. Wie is er niet groot geworden met het versieren van de kerstboom met ballen, slingers en hier en daar een kerstkransje? Om deze nostalgische gevoelens terug te halen, hebben wij de enige echte variant bedacht voor de wielerliefhebber. Duik de keuken in en zet je tanden in dit recept! 

Ingrediënten (voor ongeveer 20 stuks)* 

  • 180 gram roomboter of margarine 
  • 150 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • eidooier
  • 280 gram tarwebloem 
  • Snufje zout 
  • Amandelschaafsel (optioneel) 

Recept

Mix de boter, suiker en vanillesuiker een paar minuten. Voeg daarna de eidooier toe en mix nog een minuut. Hierna kan de bloem worden toegevoegd, samen met een snufje zout. Mix het deeg goed met je handen, vorm hier een bal van en verpak in plasticfolie. Laat minimaal een uur rusten in de koelkast.  

Verwarm de oven voor op 190° Celsius. Bestuif je werkblad met bloem, rol het deeg uit met een deegroller tot een lap van ongeveer 4 mm. Steek hier ronde vormpjes uit met bijvoorbeeld de bovenkant van een glas. Steek hierna met een kleiner glaasje (of ander rond vormpje) een cirkel uit het midden. Ga vervolgens door met het uitsteken van de tandjes. Gebruik hier bijvoorbeeld de bovenkant een pennendop voor, of een ander klein rond vormpje**Zie bijgevoegde foto voor een voorbeeld. Wij hebben gekozen voor een vertanding van 10, maar je kan natuurlijk ook voor een lichter verzetje kiezen! Garneer de kransjes eventueel nog met amandelschaafsel en bak ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven. 

*Voor deze kerstkransjes kan je allerlei soorten koekdeeg gebruiken. Dit recept is een vrij standaard koekjesdeeg, maar varieer gerust met andere soorten deeg, bijvoorbeeld speculaasdeeg. 

**Voor de labnerds onder ons: een pipetpuntje (1 mL) werkt perfect!