Gravelroute in Arnhem en omstreken

Waar voorheen de term “gravelen” alleen in de tenniswereld bekend was, heeft deze eigentijdse bezigheid de laatste jaren flink aan terrein gewonnen in de fietswereld. Waar wij eerst niks wilden weten van deze wat hip klinkende activiteit, heeft de nieuwsgierigheid het toch gewonnen en hebben we ons een gravelroute gewaagd. Aangezien we het aanschaffen van een gravelbike nog wat ver vonden gaan, hebben we deze route op de mountainbike afgelegd. En ja hoor, dat beviel ons prima: gravelen is fantastisch! Genietend van de prachtige bospaden en landweggetjes ben je de singletracks snel vergeten.

Voor echte rustzoekers

Elke fietser heeft het wel gemerkt: de MTB-routes lijken elke week drukker te worden. Het is uiteraard een goed teken dat fietsen zo aan populariteit wint, maar zoals vaak zit er ook een keerzijde aan succes. De singletracks zijn vaak afgeragd door het vele gebruik en daarnaast moet je goed opletten niet in een fietsfile te belanden. Verder waren wij ook wel weer eens toe aan een nieuwe dimensie van het fietsen waar genieten het hoogst in het vaandel staat. En laten we eerlijk zijn, heb jij na het rijden van een uitdagende singletrack goed om je heen gekeken om van de natuur te genieten? Nee, dat dachten we al, want dan knal je binnen de kortste keren tegen een boom. Dat brengt ons op het laatste argument om de singletracks wat vaker links te laten liggen. Is het verantwoord om in deze huidige tijd, waarin ziekenhuizen uitpuilen, een risicovolle sport te beoefenen voor je eigen plezier? Deze ethische kwestie laten wij even in het midden, maar de reden om een keer een gravelroute te rijden hebben we nu wel duidelijk gemaakt.

Voorpret

De voorpret begint al bij het bedenken van een route. Hoe lang is het namelijk geleden dat wij nieuwe paadjes in de buurt hebben ontdekt? De kans om nieuwe plekken te ontdekken geeft een gevoel van vrijheid, helemaal als blijkt dat er zulke mooie (onontdekte) plekken in de buurt zijn. Het maken van een nieuwe route is wel vrij uitdagend, vooral omdat je van tevoren ook niet weet of je overal met de fiets mag komen en het hierdoor met boze wandelaars aan de (wandel)stok krijgt. Een optie is om een route van een fietsvriend op Strava na te bouwen. Een andere optie is je te laten inspireren door de website gravelrides.cc,  waar we de huidige route grotendeels op gebaseerd hebben.

Een land vol landgoederen

We pakten de route op in Wolfheze, waar de route parallel aan het spoor richting Oosterbeek ligt. Dat we ons hier op een helling van een Veluwse stuwwal bevinden, wordt al snel duidelijk als we de Schelmseweg oversteken richting landgoed Mariëndaal, waar een pittige klim van 15% op ons wacht. Door het coulisselandschap lijkt het bijna alsof we in het buitenland zijn, maar we bevinden ons toch echt aan de noordkant van Arnhem. Het volgende landgoed dient zich niet snel later aan, namelijk landgoed Warnsborn. De route komt langs het bijbehorende landhuis Warnsborn, wat ook als hotel dient en tijdelijk geopend is voor koffie-to-go.

Tweestrijd

Nadat we weer de Koningsweg hebben overgestoken, volgt er een herkenningsmomentje dat iedereen wel bekend zal voordoen: “Oh, zijn we hier!?”. We zijn inderdaad op de Ginkelse heide beland en zien hier de welbekende Edese mountainbikeroute. Uiteraard kan je ervoor kiezen om nog even je energie te steken in de uitdagende singletracks die we eerder beschreven hebben, maar wij kozen ervoor op de brede paden te blijven. De weidse uitzichten op de Ginkelse heide zijn prachtig en wie weet tref je de schaapskudde nog die hier regelmatig graast.

Dat smaakt naar meer!

Al met al zijn wij positief verrast door onze eerste kilometers op gravelgebied, zelfs al waren we natuurlijk pseudogravelers op onze MTB. Het gravelen is perfect om op je gemak nieuwe paadjes te ontdekken, zonder een kudde (pseudo)MTB’ers voor of achter je. Daarnaast kan je het zo zwaar maken als je zelf wilt door bijvoorbeeld een aantal keren een heuvel op en af te knallen. Onderschat het rijden op onverharde ondergrond trouwens niet: na een paar uurtjes ploegen heb je echt wel een goede training gehad!