“Fiets die op een openbaar terrein gestald staat en door zijn oorspronkelijke eigenaar is achtergelaten zonder dat die de bedoeling heeft deze ooit nog op te halen en te gaan gebruiken”

Wellicht loop je er met een grote boog omheen, misschien zie je ze niet eens meer staan. Met name op stations of bij studentenflats, zijn weesfietsen een vast onderdeel van het decor. Een weesfiets wordt ook wel “zwerffiets” genoemd, maar in feite dwaalt hij niet meer rond. In plaats daarvan heeft hij nu een nieuwe, vaste verblijfplek: meestal een willekeurig rekje in de fietsenstalling, soms bewust in een hoekje gepropt. Hij staat al langere tijd op diezelfde plek, wachtend op het onvermijdelijke label, als laatste waarschuwing aan de (voormalige) eigenaar. Wie is dat? Waar is hij of zij? Een fiets kan een bel hebben, maar zonder eigenaar is hij stuurloos. Als de gemeente het rijwiel eenmaal op de radar heeft, duurt het niet lang meer totdat de weesfiets wordt afgevoerd naar het fietsdepot. Om vervolgens alsnog te worden opgehaald door de vergeetachtige of beledigde eigenaar, of juist te worden herenigd met de rechtmatige eigenaar – in geval van diefstal. En zo niet, kan komt het alsnog wel goed en wacht de weesfiets een tweede leven.

Het afgelopen jaar kochten steeds veel meer mensen een nieuwe fiets. Niet alleen racefietsen, maar ook mountainbikes en gravelbikes zijn niet meer aan te slepen. Hoe zal dat na de lockdown zijn, als mensen op dit vervoersmiddel zijn uitgekeken? Van racefiets naar weesfiets?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *