Bananenbrood: ode aan onze gele vriend

Wij willen deze kans graag grijpen om de loftrompet te steken over één van onze fietsfavorieten: de banaan. Want hoe vaak heeft deze gele vriend ons niet behoed voor een hongerklop? Krom, recht, geel of bruin; een banaan is in elke vorm lekker. Als je goed oplet, heeft bijna elke fietser wel een uitstekende banaan in zijn achterzak*. Er is dus helemaal niks mis met een ouderwetse banaan, maar een keer wat anders is ook wel lekker. Vandaar dat wij ook (ban)aanhanger zijn van de klassieker onder de baksels-voor-tijdens-het-fietsen: het bananenbrood. De populariteit van deze lekkernij wordt weerspiegeld in het hoge aantal recepten date vinden is. Ondanks het feit dat wij dus zeker niet de enige zijn met een recept voor bananenbrood, willen wij tóch onze liefde voor de banaan vieren met het volgende recept.  

Ingrediënten (voor ongeveer 10 plakken): 

 • 3 rijpe bananen 
 • 150 gram amandelmeel 
 • 50 gram gemalen kokos 
 • 1,5 theelepel bakpoeder 
 • 3 eieren 
 • Snufje zout 
 • 1 eetlepel honing 
 • 1 theelepel kaneel 
 • Flinke hand rozijnen 
 • Handje gehakte noten 
 • 1 eetlepel lijnzaad** 
 • 2 eetlepels cacao nibs of 50 gram gehakte chocolade** 

Recept 

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en bekleed een cakevorm met bakpapier. Prak de bananen met een vork in een kom. Breek in een andere kom de eieren en mix kort. Voeg aan de eieren de geprakte banaan, amandelmeel, kokos, bakpoeder, kaneel, honing en zout toe en mix met een garde of mixer tot een glad beslag. Spatel hierna de rozijnen, noten, lijnzaad en cacao nibs door het beslag en stort het in de cakevorm. Bak in ongeveer een uurtje gaar, totdat een satéprikker er schoon uitkomt.  

 

*Wist je trouwens dat je een bananenschil nooit achteloos in de berm moet gooien? Het duurt namelijk 1 jaar voordat hij is afgebroken! Tip: vouw hem netjes op en stop hem in je achterzak. Of stop even bij de eerste prullenbak die je tegenkomt. 

** Optioneel