Parijs is nog ver in Doetinchem

Door de huidige lockdown zijn de mogelijkheden voor een uitgebreide koffiestop met appeltaart beperkt. Toch willen we juist in deze moeilijke tijden de lokale horeca steunen. Zo belandden wij in het wielercafé “Parijs is nog ver” in Doetinchem. Zodra je de drempel overstapt, merk je het direct: Dit is meer dan alleen een wielercafé.

Het Jelle Nijdam museum

In het wielercafé staan zoveel wielerspullen, dat je niet weet waar je moet kijken. Zeker nu gasten alleen maar koffie kunnen afhalen en de zitmeubelen leeg blijven, doet het café eerder denken aan een museum. Wat blijkt: Een deel van de ruimte ís ook ingericht als een museum, ter ere van Jelle Nijdam. Aan de muur hangen de wielertruien van deze oud-profrenner, die van zijn eerste wielervereniging in Breda tot zijn eerste gele trui uit 1987.

Kunstcafé

Naast deze collector’s items met hoge nostalgische waarde, stelt het café ook moderne kunstobjecten tentoon. Wij waren erg onder de indruk van de hanglampen gefabriceerd van oude binnen- en buitenbanden (genaamd Lichtwielen). Deze bleken “geupcycled” door Hubert van Soest. Via zijn website (creatieve link!) zijn nog meer van zijn kunstwerken te bewonderen en te bestellen.

Een plek vol activiteit(en)

De moderniteit van het café wordt verder versterkt door een groot scherm waarop live wielerwedstrijden worden uitgezonden. Bovendien gaat de café-eigenaar Gerrit Geuvers met zijn tijd mee door  ongeveer eens in de drie weken een podcast op te nemen samen met, jawel, Jelle Nijdam. Deze podcast genaamd Gruppetto is te beluisteren via diverse streams, tevinden op de website van het café. Daarnaast organiseert het wielercafé allerlei fiets- en non-fietsactiviteiten, zoals – zo lazen wij op de website – het Kunst en Filosofiecafé. Tot slot faciliteert het café op zondag 11 april de start van de laatste etappe van de Ultimate Coffee Ride, een (kleinschalige) tocht langs wielercafés in heel Nederland.

En… hoe is de koffie?

Natuurlijk kwamen wij niet alleen om de wielernostalgie te proeven, maar natuurlijk ook de koffie met taart. We kregen een heerlijk zelfgebakken stuk wortelcake geserveerd samen met een goede bak koffie, voor slechts een paar euro. Er is overigens nog meer te koop dan koffie en gebak: De echte wielerfanaat kan zijn hart ophalen aan wielersokken, wielerpetjes, mokken of zelfs een mondkapje van het wielercafé. Is  ook Doetinchem nog (te) ver? Dan kan je terecht in de webshop.