File van fietsers die zich vaak voordoet in drukke steden; doet op zonnige dagen ook voor in recreatieve gebieden.” 

Een file van fietsers; het klinkt tegenstrijdig. Het pakken van de fiets zou juist het fileprobleem op moeten lossen, tenminste, op de snelweg dan. In de huidige coronasituatie lijken de files zich massaal te verplaatsen van de snelweg naar het fietspad. Voorheen stond de fietsfile voornamelijk bekend in studentensteden, waar zich een lint vormde van – al dan niet zich oeen fietswrak (in spe) voortbewegende studenten – die zich haastten om op tijd te komen voor het college van half 9.  

Nu is het voornamelijk de toegenomen populariteit van de fiets die zorgt voor files op het fietspad, bestaande uit een mengeling van de elektrische fietsersbakfietsen volgepropt met kinderenen natuurlijk de sportievere fietsers. Wat betreft die laatste categorie kan er duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen meerdere soorten fietsers. Ten eerste de oudgedienden, die ook al voor de coronaperiode de nodige kilometers maaktenen die niet per se pas uit hun fietswinterslaap komen zodra de lente zich aandient. Aan de andere kant heb je een grote groep beginnende sportieve fietsers, die juist in de coronaperiode erachter kwam hoe leuk fietsen eigenlijk is. Vaak manoeuvreren zij zich wat onwennig op de dunne of dikke banden, wachtend op de stuurkunsten die pas eigengemaakt worden naarmate de kilometers verstrijken. Het snelheidsverschil tussen deze groepen fietsliefhebbers resulteert vaak in een kleurrijk lint van fietsers in alle soorten en maten, de één ongeduldig wachtend op een gaatje, om vervolgens met een flinke snok de beginnelingen in te halen die juist zenuwachtig hopen geen flater te slaan in de aanwezigheid van de ervaren fietser.  

In de definitie van het Algemeen Nederlands Woordenboek staat opgenomen als gevolg of resultaat van een fietsfile“Heeft vaak ongelukken tot gevolg.” Wij weigeren dit deel van de definitie  toe te voegen. Uiteraard is het een risico om met veel fietsers over een smal fietspad te manoeuvreren, maar dit is geen reden om er vanuit te gaan dat het direct in een kettingbotsing resulteert. Net als op de snelweg kan iedereen zich makkelijk schikken naar de situatie; stapvoets rijden en wachten tot een geschikt moment zich aandient om naar de linkerbaan te schuiven, zonder gelijk te gaan toeteren/foeteren als het even niet opschiet. En niet te vergeten, in tegenstelling tot de autofile, is het in de fietsfile wel toegestaan om te bellen.  

Definitie afgeleid van: Algemeen Nederlands Woordenboek