Framemaatjes, themaatjes

Ben je het zat om steeds hetzelfde rondje te fietsen? Heb je alle routekaarten uitgespeeld? Of wil je je trainingsmaatje een keer verrassen met een originele route? Maak een themaroute! Ter ere van onze verjaardagen, bouwden wij onlangs zelf de “Route 27” en de mogelijkheden bleken eindeloos. Hierbij wat handige tips voor het bouwen van een persoonlijke themaroute.

Verschillende thema’s

Je kunt je route bouwen rondom verschillende thema’s. Kies je bijvoorbeeld voor een boerenroute, dan kun je de plaats Boer (Friesland) of het restaurant “De Lachende Koe” (Leeuwarden) niet overslaan. Bij een route voor een huwelijk of verjaardag, ga je natuurlijk langs plekken die belangrijk zijn (geweest) voor de feestgangers. Vergeet ook niet te jagen op straatnamen, waarin (in)directe verwijzingen naar je thema zitten verstopt. Daarnaast kun je op elk routepunt een bijpassende opdracht of puzzel doen.

Fietsen in het teken van een getal

Afgelopen maand reden wij de “Route 27”, ter ere van onze 27ste verjaardagen. De mogelijkheden om een route rondom een getal bleken eindeloos. We zetten hieronder enkele suggesties op een rij:

  • Knooppunten. Nederland is bezaaid met knooppunten. Mogelijk ligt je geluksnummer “helaas” niet in de buurt, maar je kan natuurlijk ook getallen optellen, aftrekken, omdraaien…
  • Klimmen. Op heuvelsfietsen.nl vind je alle klimmen per regio gesorteerd, waardoor je makkelijk een klim in de buurt kan zoeken die voldoet aan het gewenste aantal hoogtemeters of hellingspercentage.
  • Ritstatistieken. Gemiddeld 27 km/uur op Route 27? Dat wordt voor Route 99 wat lastiger, maar dan is de opdracht even eenvoudig bedacht: Die rit moet in totaal 99 km lang zijn.
  • Stravasegment. In Strava kun je achteraf een segment toevoegen op een deel van de gereden route. Zo deden wij ons best om op een stuk met veel wind mee een QOMmetje te zetten van 27 seconden. Let op, het is achteraf nog best lastig om een segment van een exacte tijd aan te maken.
  • Adressen. Je moet het maar net treffen: Eén van onze favoriete wielercafés – De Proloog in Amerongen – bleek op huisnummer 27 te zijn gevestigd.
  • Betekenis van een getal. Een getal is op meerdere manieren te interpreteren. Denk aan getallen die verwijzen naar een historisch figuur (Club of 27) of een atoomnummer, die je weer kunt koppelen een straatnaam. Vooral Wikipedia kan je goed helpen aan inspiratie per getal.
  • Een laatste tip. Vul op Google Maps je nummer in. Soms komen er nog best originele opties bovendrijven. Zo vonden wij de winkel “Twenty Seven” in Veenendaal.

Een nieuw perspectief

Het voordeel van een themaroute, is de originaliteit: Een route van iemand uit Limburg komt er anders uit te zien dan iemand uit Zeeland. Daardoor zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je er echt iets creafiets van maken. Bovendien leer je de streek op een nieuwe manier kennen.

Gegarandeerd voorpret

Een ander voordeel is dat de pret langer duurt dan de rit zelf. Ook al kost het even wat tijd om een originele – en berijdbare – route in elkaar te puzzelen, voorpret is gegarandeerd. Bovendien zal je achteraf, als je weer langs één van de punten fietst, blijvend worden herinnerd aan die ene originele tocht.