Koekhappen naar de Wortel-Abrikooskoek

Traditiegetrouw wordt er op Koningsdag natuurlijk gekoekhapt of een oranjetompouce verslonden. Helaas vallen de kleedjesmarkten en Koningsdagfeestjes dit jaar weer in het water en wat is er beter om dit leed te verzachten dan een lekker fietsritje? Om wel in oranje sferen te blijven, hebben wij een recept voor een heuse Koningsdag special: de Wortel-Abrikooskoek. Deze (koek)hapt prima weg op de fiets en geeft ook nog eens een royale portie energie!

Ingrediënten (voor ongeveer 12 stukken):

 • 2 eieren
 • 30 gram (room)boter/margarine (op kamertemperatuur)
 • 150 gram bruine suiker
 • 100 mL zonnebloemolie
 • 250 gram wortel (geraspt)
 • 80 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
 • 1 eetlepel vanillearoma
 • 2 eetlepels gembersiroop
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel kardemom
 • 1 snufje zout

Optioneel:

 • 1 theelepel baking soda
 • 50 mL sinaasappelsap
 • 60 mL aquafaba

Recept

Verwarm de oven voor op 170°C. Doe de suiker, boter, olie en eieren samen in een kom en mix totdat alles goed gemengd is. Voeg hierna de geraspte wortel, abrikozen, vanillearoma, gembersiroop, kaneel, kardemom en zout toe en mix door het mengsel. Schep hierna het zelfrijzend bakmeel er voorzichtig doorheen. Voor een extra luchtige cake meng je in een apart kommetje de baking soda met het sinaasappelsap. Voeg dit bruisende goedje vervolgens toe aan het beslag en roer goed om. Voor een nóg luchtigere cake, kan je ook nog aquafaba* toevoegen. Klopt dit met een mixer voor ongeveer 5 minuten en schep het vervolgens voorzichtig door het beslag heen. Deze twee laatste stappen zijn overigens optioneel en kun je dus ook prima weglaten. Bak de cake voor ongeveer 45 minuten, tot een satéprikker er schoon uitkomt.

*Aquafaba is het afgietsel van een blik of pot kikkererwten, wat je normaal gesproken weg zou gooien. Dit is echter prima te gebruiken als (vegan) alternatief voor opgeklopt eiwit!