Zijn fiets laten doorlopen zonder te trappen; het kalmpjes aan doen; vrijblijvend, zonder een bepaald doel zijn gang gaan, werken e.d.

Heerlijk, even die benen stil kunnen houden. In een afdaling of een scherpe bocht. In een koers – tactisch of in de zuiging van het peloton. Lekker freewheelen! Zonder trappen toch vooruitkomen op je tweewieler. Wat een vrijheid.

Freewheelen kan met dank aan je freewheel (= vrijloop), een mechanisme dat de aandrijfas van je wiel loskoppelt van de aandrijving, wanneer de aandrijfas sneller dan de aandrijving draait. Of in heldere vélocabulaire: Wanneer je achterwiel sneller draait dan je zelf kunt trappen. Dankzij je freewheel kun je zelfs terug trappen!

Is het vrije gevoel dat een fietser ervaart, te danken aan de freewheel? Wellicht, maar hoe zit het dan met baanfietsen, fixies en eenwielers? Zij hebben namelijk geen freehwheel. Ongeacht of zij de fietser beperken in hun vrijheden, zijn zij in ieder geval echte doortrappers.

PS Meestal posten wij onze artikelen in vaste rubrieken, zoals de Toerfiets en de Fixie. Soms laten wij onze pen de vrije loop in een losstaande rubriek, “Freewheeler”. Voel je vrij om eens een artikel in deze rubriek te lezen, zoals “De 10 meest inspirerende podcasts voor Framemaatjes“.

Definitie: Algemeen Nederlands Woordenboek