Blokje omnomnom

Tijdens een lange duurrit, heb je niet altijd zin om uitgebreid te stoppen om wat te eten. En als je dan iets op de fiets eet, wil je het makkelijk weg kunnen kauwen. Sportvoedingproducenten spelen hier handig op in met gels, compacte repen en tegenwoordig ook kauwtabletten of plakkerige snoepjes – we noemen geen merken. Wist je echter dat je ook eenvoudig zelf kauwbare energiebommen kunt maken? Hieronder vind je het recept van onze “Blokjes omnomnom” in onze favoriete smaak: Appeltaart!

Ingrediënten (voor ongeveer 16 blokjes)

 • 250 gram appelmoes met of zonder toegevoegde suiker
 • 150 gram kleefrijstmeel (te verkrijgen bij de toko. Let op, de rijstmeel in de supermarkt is meestal volkoren, die kleeft niet zo goed als kleefrijstmeel)
 • 1 theelepel kaneel
 • Gedroogde vijgen en/of rozijnen
 • Ongeveer 2 eetlepels poedersuiker of naar smaak, als er geen suiker aan de appelmoes is toegevoegd

Verder nodig

 • Kleine ovenschaal (23 x 23 cm), bekleed met bakpapier
 1. Verwarm de oven voor op 175 °C
 2. Wel de vijgen niet, de rozijnen wel. Snijd de vijgen in stukjes.
 3. Meng in een kom de appelmoes, de vijgen en/of rozijnen en kaneel.
 4. Voeg al scheppend de rijstmeel beetje bij beetje toe. Het mengsel moet zo stevig zijn dat het geheel goed aan elkaar blijft hangen, maar het hoeft ook niet weer zo stevig te zijn als een deegbal
 5. Stort het mengsel in de ovenschaal. Strijk de bovenkant glad met een spatel.
 6. Bak het mengsel voor 30 minuten in de oven. Na 10 minuten zul je zien dat de bovenkant een korst gaat vormen. Je kunt met een spatel de bovenkant van het mengsel opnieuw gladstrijken om het mengsel gelijkmatiger te laten bakken.
 7. Laat de ovenschaal met inhoud minstens 20 minuten afkoelen. Tip: Zet hem eerst even (afgedekt) buiten, voordat je hem in de koelkast zet.
 8. Snijd het baksel in blokjes.

Als je de blokjes meeneemt op de fiets, kun je ze het beste nog bedekken met een laagje rijstmeel, zodat ze wat minder blijven plakken. Vervolgens kun je ze in folie of een zakje meenemen. Vind je ze lastig weg te kauwen? In ons blog over functionele kauwgom, lees je over de mogelijk positieve effecten van kauwen op sportprestaties. Vind je de blokjes maar niks? Ze doen vast ook prima dienst als bandenplakmiddel.

*De basis van deze blokjes is gebaseerd op de Homemade Energy Gels van OneGreenPlanet. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met smaak, zolang je rijstmeel als basis blijft gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van mango-kokos of banaan-pindakaas? Laat het ons weten als je een nieuwe combinatie hebt uitgeprobeerd.