Woordenschat met betrekking tot fietsgerelateerde onderwerpen, personen of gebeurtenissen, die over het algemeen zeer herkenbaar zijn voor wielerliefhebbers. 

Je hoeft maar een koers op tv aan te zetten en het wielerjargon vliegt je om de oren: een chasse patate, aan het elastiek hangen, een waaier hier, een linkeballer daar. De wielercommentatoren blijken vaak behoorlijk welbespaakt. Alhoewel het woord ‘jargon’ volgens Van Dale gedefinieerd wordt als onbegrijpelijke vaktaal, zijn de meeste wielertermen welbekend voor de doorgewinterde wielerliefhebber.  

Wij vinden dat deze lijst nog wel wat uitbreiding kan gebruiken. Tijdens onze gezamenlijke fietsritjes wordt er namelijk regelmatig een nieuw woord geboren. Vaak ontstaan deze woorden uit eigen ervaring; denk bijvoorbeeld aan een afdruk van een smerige ketting op je spiksplinternieuwe witte sokken (de wielertatoeage). Of op het moment dat je wordt ingehaald door een stel fietsende maniakken, die hun Stravastatistieken belangrijker vinden dan veiligheid (de Stravamaan). Wie weet worden ze ooit nog eens in de Van Dale gefietst! 

Het zal ons benieuwen welke woorden we in de toekomst nog meer aan onze vélocabulaire zullen gaan toevoegen, maar we kunnen wel vast een voorproefje nemen op het volgende woord. Ken je dat gevoel dat je een dag na een lange (duur)rit de hele dag honger hebt? Voor dat uitgehongerde gevoel hebben wij een woord bedacht. Nieuwsgierig? Hou dan de Welbespaakt in de gaten!