Plakjesavond

Het recept voor een plakje…

Voor één keer toveren we deze rubriek – de Bakfiets – om in “De Plakfiets”. Fietsers hebben vaak een negatieve associatie met plakken – denk aan wieltjesplakkers. Ook bij een lekke binnenband is plakken niet per se de eerste keuze, aangezien dit meestal onderweg gebeurt en je geen tijd wil verliezen. Toch kan een geplakte binnenband heus nog wat kilometers mee en kun je (eenmaal thuis) je binnenband weer opkalefateren. Zijn je binnenbanden echt aan hun einde? Lees dan vooral de duurzame tips onderaan.

Benodigdheden

  • Fietspomp
  • Schuurpapier
  • Bandenplakker* en solutie
  • Emmer met water

*Eventueel zelfklevend, dan heb je geen solutie nodig

Het recept

We gaan er gemakshalve vanuit dat je weet hoe je een binnenband uit je wiel haalt. Zo niet, dan zijn er voldoende instructies op internet te vinden. We gaan er niet vanuit dat er nood aan de man is, maar dat je – net als wij – de lekke binnenbanden al jaren hebt opgespaard.

  1. Mocht de locatie van het lek duidelijk zichtbaar zijn, ga verder naar stap 4. Zo niet, pomp de binnenband een beetje op en leg hem in de emmer met water. Als het goed is kun je nu gemakkelijk de locatie van het lek vinden.
  2. Onthoud de plek van het lek goed. Teken er eventueel een rondje omheen met een stift.
  3. Maak de band goed droog.
  4. Schuur de band rondom het lek lichtjes met een stukje schuurpapier.
  5. Smeer de band en de plakker ruim in met de solutie. Dit is uiteraard niet nodig als de bandenplakkers zelfklevend zijn.
  6. Laat de solutie een paar minuutjes drogen. Plak hierna de bandenplakker stevig op de band en blijf een tijdje goed drukken.
  7. Trek, zodra de plakker stevig vastzit en indien aanwezig, het plastic beschermvliesje van de plakker af.
  8. Klaar! Nu kan je de binnenband weer terug stoppen in je wiel.

Tips

  • Durf je het niet aan om met een geplakte binnenband buiten rond te rijden? Gebruik geplakte binnenbanden dan vooral als je (gedurende een langere periode) binnen fietst, bijvoorbeeld op een fietstrainer.
  • Organiseer een plakjesavond met je framemaatje! Samen banden plakken schept toch … een band.
  • Heb je je binnenband inmiddels al tig keer geplakt? Fietsbandenproducent Schwalbe is in 2015 in Duitsland een succesvol recyclingprogramma voor binnenbanden is gestart, dat inmiddels ook is uitgerold in Nederland. Breng je lekke binnenbanden dus naar je de dichtstbijzijnde “Tube Recycling dealer” (Bron: Bicycling).
  • Veloculture upcyclet oude binnenbanden en geeft ze een tweede leven als portemonnee en andere accessoires. De producten zijn ook te koop via Cycling Lifestyle.
  • Ook kun je bij o.a. De Proloog in Amerongen oude binnenbanden inleveren, die worden getransformeerd tot o.a. armbandjes en sleutelhangers.