DE ZEURFIETS

Het is weer december en dat betekent dat de eindejaarslijstjes je om de oren vliegen. Ook in de wielerwereld wordt er vrolijk meegedaan, denk aan de beste wielrenner van het jaar, de mooiste monumentale klassieker of het populairste commentaarduo van 2021. Wij hebben een variant waarin de fiets uiteraard ook centraal staat, maar dan met de meest herkenbare en irritante gebeurtenissen die ons waarschijnlijk allemaal wel eens overkomen zijn. Welke gebeurtenis uit dit lijstje is voor jou het meest herkenbaar? Laat een bericht achter in de opmerkingen! 

  1. Denken dat je (zo goed als) versleten banden nog wel één ritje meekunnen. En dan net tijdens dat laatste ritje lekrijden. 
  2. Mensen die je enthousiast gaan aanmoedigen terwijl je ze inhaalt. Opvallend genoeg betreft het meestal de wat oudere wandelaar.  
  3. Mensen die je enthousiast gaan aanmoedigen terwijl ze jou inhalen. Met name vervelend als je net aan het uitpeddelen bent van een zware training. 
  4. Remmen om een automobilist voorrang te geven, maar die ook stopt en met een wild doch enthousiast handgebaar duidelijk maakt dat je wel eerst mag. 
  5. Je net zorgvuldig schoongemaakte fiets tijdens het eerstvolgende ritje gelijk weer vies rijden. 
  6. Dat moment dat je je helm weer opzet na een koffiestop op een zomerse dag. Staat ook wel bekend als “DE NATTE HELM”.  
  7. Hopelijk vindt niemand het erg als we één wat minder smakelijk onderwerp aansnijden. Als je je neus hiervoor ophaalt, ga dan direct naar nummer 8. Zo niet, lees dan verder. De meeste wielrenners beheren de kunst van het legen van de neus uitstekend, maar helaas gaat het niet altijd goed. En dan bedoelen we het moment dat de fluim snot niet in de berm, maar op een (hopelijk je eigen) lichaamsdeel belandt.  
  8. Het moment dat je je bidon niet helemaal goed dicht hebt gedraaid. Wat er dan gebeurt tijdens de eerste slok laat zich raden. 
  9. Mensen die ritjes op de stadsfiets (bijvoorbeeld naar de tandarts) op Strava zetten. Ook wel Stravavervuiling genoemd. Dit woord zou trouwens niet misstaan in ons Vélocabulaire. 
  10. Tijdens de rust van een intervaltraining door iemand worden ingehaald, om vervolgens kort daarna diegene weer te moeten inhalen bij het volgende blokje.