Antitacxer

“Persoon die principieel tegen het gebruik van een indoor fietstrainer is”

Eén van de dingen die een fietser niet in de hand heeft, is het weer. Vooral in donkere tijden als de winter, ontkom je er soms niet aan: Binnen fietsen. Eén van de bekendste merken indoor trainers is (Garmin) Tacx, vandaar het inmiddels ingeburgerde werkwoord “tacxen”. Aangezien we niet gesponsord worden, is het netjes om ook andere merken als Elite, Wahoo, Stages en Saris te noemen.

Sommige fietsers zijn principieel tegen tacxen: wielrennen doe je immers buiten. In hun ogen ontneemt het fietsen op een statisch vehikel de vrijheid die het fietsen normaliter biedt. Anderen geloven niet in de meerwaarde van tacxen. Zij vragen zich af of je er daadwerkelijk een betere fietser van wordt, zonder wind en andere natuurlijke obstakels. In een wedstrijd of toertocht zal je die immers wél moeten zien te trotseren. Daartegenover staat het voordeel dat je op een indoor trainer juist gedoseerd kunt trainen, in een veilige en gecontroleerde setting. Bovendien kun je tegenwoordig met de nieuwste technologieën, waaronder software zoals Zwift, wedstrijdcondities zeer nauwkeurig simuleren.

Weer een andere groep fietsers heeft gewoon geen zin om zoveel geld uit te geven aan een indoor trainer – fietsen is al duur genoeg en waarom zou je zulke grote (tech)bedrijven sponsoren? Misschien gaan ze wel met jouw kostbare data aan de haal…

Voor de antitacxers* zit er niets anders op dan in weer en wind gewoon buiten te gaan fietsen, met het risico op een verkoudheidje. Zolang het daarbij blijft en je geen andere fietsers aansteekt, is er niks aan de hand.

Immers, iedere fietser moet het gewoon lekker zelf weten.

*Voor de taalpuristen: Het zal evident zijn waarom we in de afbeelding gekozen hebben voor de hoofdletter “t” en het bijbehorende verplichte streepje. Voor de tekst gaan we voor een kleine letter, omdat het woord al ingeburgerd is.