Foto van Vliegveld Vaerløse

Wielhalla Kopenhagen: Routes

Nederlanders zullen zich bijna niet kunnen voorstellen dat ‘s werelds meest fietsvriendelijke stad in Denemarken ligt. Vanwege werk verbleef één van ons de afgelopen maanden in Kopenhagen en zij snapt wel waarom. Wat deze hoofdstad zo’n wielhalla maakt, proberen we in een reeks blogs uit te leggen. In dit eerste deel: De mooiste routes in en rond Kopenhagen voor recreatieve of meer fanatieke framemaatjes!

Kopenhagen mag dan wel de meest fietsvriendelijke stad van de wereld zijn, Nederland wint wel in een andere categorie: Het platste fietsland. Denen zullen zelf beweren dat hun land vrij plat is, maar voor Nederlandse framemaatjes is het echt wel goed toeven. Waar Kopenhagen zelf redelijk (vals) plat is, zijn de wegen op het dunner bevolkte “platteland” meer glooiend. Je kunt het vergelijken met sommige regio’s in Limburg. We hebben hieronder verschillende routes uitgestippeld, voor ieder wat wils.

Avontuurlijke ritjes

Aangezien Kopenhagen aan zee ligt, kun je niet alle richtingen uit, maar het oosten van Sjælland (het deel van Denemarken waar Kopenhagen ligt) heeft al best wat moois in petto. Tussen Roskilde en Kopenhagen ligt een mooi “Teletubbie-achtig” landschap: glooiend, groen (’s zomers) en hier en daar een windmolen. Soms ligt er een mooi fietspad naast de autoweg, maar de autowegen zijn doorgaans ook veilig en rustig genoeg om als fietser te rijden (Route 1).

Download Route 1

Hetzelfde geldt als je wat meer richting het noordwesten gaat, richting Hillerød. Via het fietspad langs de snelweg “16” (zie hieronder) ben je zo in Farum, waarna je via mooie fietspaden of autowegen verder naar het noorden kunt rijden. Vervolgens kun je westwaarts richting Slangerup (Route 2) of verder noordwaarts voor een rondje onderlangs het meer Esrum Sø. Vervolgens kun je helemaal via de oostkant van Sjælland weer terug naar Kopenhagen: Dit kan via de autoweg die vlak langs het water gaat, maar hier heb je wel last van inhalende auto’s en stoplichten. Om bijna in één streep door te kunnen rijden, kan je er ook voor kiezen om ten hoogte van Smidstrup het fietspad door het bos op te rijden, dat aanvoelt als een mountainbike pad met korte, pittige klimmetjes, maar dan geasfalteerd (Route 3). Op dit pad geldt wel tweerichtingsverkeer, dus let goed op. Uiteraard kun je ook nog verder naar het noorden richting Helsingør, hier de veerpont pakken naar Zweden en de route zuidwaarts naar Malmö vervolgen. Helaas hebben wij deze route nog niet uitgeprobeerd.

Download Route 2

Download Route 3

Trainingsparels

Ben je in Kopenhagen om te trainen en hou je – plat gezegd – niet zo van hobbels op de weg, dan biedt Kopenhagen en omgeving ten minste drie plekken waar je perfect je blokjes kunt afwerken. Het eerste plekje is Amager, het eiland ten zuiden van het centrum van Kopenhagen. Dit is het dichtstbevolkte eiland van Denemarken, maar dat is allemaal relatief: Er wonen niet zoveel mensen in Denemarken. Een kwart van dit eiland wordt ingenomen door Kalvebod Fælled, een natuurgebied, met o.a. een vogelreservaat. Om dit gebied loopt een prachtig fietspad waarop je 15 km ongestoord rechtdoor kan fietsen, grotendeels met uitzicht op zee. Het eiland is een gekke combinatie van (hoofd)stad en natuur: Omdat ook het vliegveld op dit eiland bevindt, zie je zo nu en dan een vliegtuig opstijgen en landen, terwijl je er ook Schotse Hooglanders en bijzondere vogels kunt spotten.

Download Vestamager

Een ander fietspad waar je (bijna) ongehinderd rechtdoor kan kachelen is het fietspad aan weerszijden van de 16, de snelweg die het verkeer uit de stad in noordwestelijke richting de stad uitloodst. Hetzelfde geldt voor fietsers: Binnen een mum van tijd ben je drukte van de stad uit. Tot aan Farum kun je gedurende 14 km doorrammen, op enkele stoplichten na. Mocht je onderweg lek krijgen: Op een aantal plekken staan fietspompen in de berm, maar meer daarover in het derde deel van deze blogreeks. Hadden we al gezegd dat Denemarken een geweldig fietsland is?

Download Kopenhagen-Farum

Als je dan toch onderweg bent naar Farum, kun je bij de Kollekollevej afslaan richting Vaerløse. Hier ligt de derde en – wat ons betreft de mooiste – locatie om te trainen: Het vliegveld van Vaerløse. Dit vliegveld is niet meer in gebruik, maar is omgetoverd tot een wielhalla voor framemaatjes, met name tijdrijders, triatleten en skeeleraars (onder wie ondergetekende). Op een rondje van 5 km, kun je je volledig uitleven met blokjes, intervallen en FTP-testen. Bij het vliegveld is tevens een waterpunt en toilet te vinden. Mocht je trek hebben in kopje koffie, dan kun je terecht in Shelter 214: een hippe koffietent in een oude hangar (zie volgende blog).

Download Vliegveld Vaerlose

Foto van Vliegveld Vaerløse