Wielhalla Kopenhagen: Koffiestops

Nederlanders zullen zich bijna niet kunnen voorstellen dat ‘s werelds meest fietsvriendelijke stad in Denemarken ligt. Vanwege werk verbleef één van ons de afgelopen maanden in Kopenhagen en zij snapt wel waarom. Wat deze hoofdstad zo’n wielhalla maakt, proberen we in een reeks blogs uit te leggen. In dit tweede deel: Waar vind je de beste koffiestops?

Een hoge dichtheid

Om eerlijk te zijn: Janneke heeft niet veel koffiestops gemaakt in of rond Kopenhagen, althans niet op de racefiets. Enerzijds omdat haar framemaatje ontbrak, anderzijds omdat ze op een aantal routes gewoonweg geen (uitnodigende) terrasjes tegenkwam – dat krijg je als je de bebouwde kom probeert te vermijden. Toch zijn er koffietentjes te over, zeker in de hoofdstad zelf. Veel te veel om allemaal op te sommen, maar we lichten er hieronder de meest bijzondere uit.

De échte wielercafés

Wielercafés zijn in Nederland een begrip en ook in Kopenhagen heb je voldoende hippe koffietentjes waar fietsen onderdeel zijn van het meubilair. Kijk voor een sfeerimpressie eens op de websites van Recycles, Blue Bike Café, Cranks and Coffee of Rapha Clubhouse Copenhagen (Let op: Hipsteralarm!). Meer zin in een biertje? Dan zal de Bicycle Brewery je zeker aanspreken. Er is ook een aantal plekken waar je een kopje koffie kunt scoren én racefietsen of mountainbikes kunt huren. Zie bijvoorbeeld Café Parforce en MTB tours. Deze laatste twee vind je buiten de stad, waar je – als je goed zoekt – ook goede koffiestops kunt vinden. Via Cycling in Copenhagen leerden wij bijvoorbeeld  Grenness Minde kennen, een organische boerderijwinkel die blijkbaar verstopt zit langs Route 1. Verder heeft onze favoriete trainingslocatie (het vliegveld bij Vaerløse) – naast een waterpunt en toilet – ook een eigen koffiestop: Shelter 214.

De organische boerderijwinkel Grenness Minde.

Shelter 214

Bovenaan ons lijstje staat Shelter 214, een hippe koffietent in een voormalige hangar van het vliegveld van Vaerløse. In onze vorige blog legden we al uit wat deze trainingslocatie zo bijzonder maakt. Land hier neer voor een bakje koffie of bevoorraad jezelf met diverse soorten sportvoeding om weer op te kunnen stijgen. Bij een regen- of hagelbui biedt dit betonnen gewelf de ideale plek om te schuilen en als de zon schijnt kun je heerlijk achteroverleunen in de strandstoelen op het terras.

Grut

Grød

Een andere plek die hoog op ons lijstje staat is geen typische koffiestop, maar aangezien wij (zoals een echt framemaatje betaamt) dol zijn op havermout, mag Grød (letterlijk “pap”) in dit rijtje niet ontbreken. Er zijn meerdere filialen in wielhalla Kopenhagen, maar ook in het knusse dorpje Lingby en zelfs helemaal in Aarhus. Je kunt er de hele dag terecht voor pap: Uiteraard (voornamelijk) havermout in de ochtend en voor lunch en diner serveren ze hartige gerechten met haver, gerst, risotto of linzen. Daarnaast kun je in de filialen en een aantal supermarkten ook granola, instant havermout of opwarmmaatlijden van Grød kopen. Tot je geen pap meer kunt zeggen! Het huismerk pindakaas is trouwens ook echt een aanrader.

Picknicken

Meer zin om te genieten van de omgeving? Het glooiende landschap van Denemarken, in combinatie met de relatief rustige wegen, nodigt ook uit voor een spontane picknick. Neem dus vooral zelf een thermoskannetje koffie- of thee mee en zetel je ergens neer. Zie een voorbeeld van zo’n picknickplek op de foto hieronder, ínclusief standaard voor je fiets. Een “kanelsnegle” (een typisch Deens kaneelbroodje) maakt het af.

Fietsenrek bij een picknickplaats.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.