Wiets

Wielhalla Kopenhagen: Fietsgadgets

Nederlanders zullen zich bijna niet kunnen voorstellen dat ‘s werelds meest fietsvriendelijke stad in Denemarken ligt. Vanwege werk verbleef één van ons de afgelopen maanden in Kopenhagen en zij snapt wel waarom. Wat deze hoofdstad zo’n wielhalla maakt, proberen we in een reeks blogs uit te leggen. In dit derde en laatste deel: De meest absurde of juist slimme fietsgadgets in Denemarken.

De fietsvriendelijkheid van Kopenhagen (en/of Denemarken) spat af van de infrastructuur, want langs elke weg is er ook wel plek voor de fiets. Sterker nog: De fietspaden zijn hier zo breed, dat er zelfs plek is voor bakfietsen! Dus je hoeft je hier niet meer te ergeren aan deze lompe fietsen. De bakfietsen worden hier ook wel Christiania bikes genoemd, naar het bedrijf achter de meest bekende vehikels (met Vrijstad Christiania als basis). De bakfietsen worden niet alleen gebruikt om spullen of kinderen te vervoeren; je zult ook met regelmaat volwassen mensen of honden in de bak aantreffen. In dit blog lichten we nog meer van deze fietsgerelateerde bijzonderheden uit.

Fietspompen langs de weg

Waarom zou je een handpomp of een patroon meezeulen als je om de haverklap een fietspomp langs de weg kan vinden? Langs het fietspad van Kopenhagen naar Farum bijvoorbeeld (zie onze vorige blog) is er altijd wel eentje binnen 5 kilometer te vinden. Als je geluk hebt (bij een ongeluk dan), is het opzetstukje ingegraveerd met fietsjes. Denen zijn namelijk niet vies van een beetje design.

Parkeerplaatsen voor de fiets

Al die mensen die fietsen in Kopenhagen, moeten ook ergens hun tweewieler kwijt. Op sommige plekken vind je daarom speciaal aangegeven parkeerplaatsen voor de fiets (zie foto). Zelfs bij een eenzame picknickbank in niemandsland vind je een fietsstandaard om je stalen ros te kunnen stallen (zie foto vorige blog). Fietsenstallingen of -rekken zijn wellicht wat dunner gezaaid dan in Nederland, vandaar dat niet alle fietsen netjes geparkeerd worden: Het straatbeeld bestaat voor bijna 50% uit fiets, inclusief weesfietsen en fietswrakken. Tot slot zal je in Kopenhagen ook veel willekeurig gestalde huurfietsen tegenkomen, die gebruikt worden door toeristen (Donkey bikes en Bycyclen bijvoorbeeld). Ook de Nederlandse Swapfiets ontbreekt niet in Kopenhagen.

Het leunrek

Voor het volgende fietsgadget is blijkbaar geen Deense naam, maar handig is het wel. We doelen op de leunrekken die je aan de rechterkant van het fietspad aantreft. Je vindt ze bij veel stoplichten en ze zijn met name handig voor a) mensen met een te hoge fiets – of te korte benen b) racefietsers die geen zin hebben om uit te klikken c) skeeleraars (inclusief één van de ondergetekenden) die niet zo goed kunnen remmen. Je kunt niet alleen je rechtervoet laten rusten op de onderste balk, maar jezelf ook vasthouden aan de bovenste stang.

Cykelpleje

Een autowasstraat bij een tankstation is heel normaal, maar een wasstraat voor fietsen? Die vind je alleen in een wielhalla. Bij de wasstraat die wij tegenkwamen (bij tankstation Circle K) kun je je fiets ophangen aan twee stangen (kan niet missen, zie foto). Vervolgens kun je met een emmer water en een borstel de fiets wassen. Natuurlijk is er ook een pomp aanwezig om je banden van lucht te voorzien en zelfs een compressor om het ergste vuil van je fiets te blazen. Wil je voor een complete wasbeurt gaan, dan kun je binnen in de winkel wat olie, een bandenlichter en een inbussleutel lenen. Wat een service!

“The world’s safest bicycle helmet isn’t a helmet”

Er is één fietsgadget dat echt de helm spant, maar eigenlijk is het Zweeds. In tegenstelling tot Nederlanders, draagt een substantieel deel van de Denen gewoon een helm op de stadsfiets. De meesten dragen een helm zoals wij die kennen, maar als je goed kijkt zie je er ook een aantal met een “Hövding” (Zweeds voor “chef”?). Deze Zweedse uitvinding is bedoeld als een stijlvolle variant van de fietshelm. In feite is het een kraag, met daarin een airbag: De Hövding registreert de beweging van de fietser en zodra deze bij een ongeluk betrokken raakt, blaast de airbag zich op – binnen een tiende van een seconde! De nieuwste versie (Hövding 3) kun je zelfs via Bluetooth koppelen aan je telefoon, zodat je de batterijstatus en je fietsstatistieken kunt bijhouden. Ook zit er een functie in ingebouwd die jouw contacten kan waarschuwen als jouw airbag zich opblaast. Meer informatie via de website van Hövding.

De wiets

We willen afsluiten met de meest bijzondere fiets die we zagen: De wiets! Een fiets met wietplanten. Je kan misschien wel raden waar deze foto genomen is…

Een veilige stad

Door een goede infrastructuur en – soms maffe – wielergadgets, is Kopenhagen een zeer veilige stad om je per fiets te verplaatsen. Onze ervaring leert ook dat auto’s over het algemeen rekening houden met tweewielers en dat fietsers onderling nauwelijks agressief met elkaar communiceren. Uiteraard kan een ongeluk altijd gebeuren, bijvoorbeeld als je fiets aan onderhoud toe is. In dat geval is er op elke hoek van de straat wel een fietsenwinkel te vinden.