Rethink

Ken jij de “zeven R’s van duurzaamheid”* al? Deze zijn ook toe te passen op de fiets. De fiets mag dan wel milieuvriendelijk zijn, ook in de wereld van de tweewielers kan het duurzamer. De 7Rs kunnen je helpen om dit stap voor stap te doen. In dit eerste deel bespreken we de R van Rethink (heroverwegen).

Elke fietser heeft zijn of haar favorieten als het gaat om voeding, kleding en materiaal. Je weet welke reepjes je lekker vindt onderweg en welke kleding comfortabel zit. Ook als fietsonderdelen aan vervanging toe zijn, koop je waarschijnlijk een nieuw exemplaar van hetzelfde type en merk, omdat je weet dat deze voor jou werkt. Toch is dit juist het moment waarop je je keuzes kunt heroverwegen. We geven hieronder een aantal voorbeelden.

Minder verpakking, minder afval

Los verpakte reepjes of gelletjes zijn handig, maar gaan gepaard met (onnodig) veel verpakkingsmateriaal. Ben je bijvoorbeeld fan van los verpakte ontbijtkoek, kun je net zo goed een hele ontbijtkoek kopen en een plakje in een plastic zakje meenemen. Hetzelfde geldt voor de ouderwetse Nederlandse boterham of een mix van noten en rozijnen. Een plastic zakje kun je prima hergebruiken of kies voor herbruikbare bijenwasdoekjes (of veganistische variant) die je kunt schoonmaken na gebruik. Zo bespaar je een hoop afval. Het kost waarschijnlijk een paar tellen extra om je snack onderweg uit te pakken, maar we gaan er vanuit dat je niet elke training op wedstrijdsnelheid rijdt.

Bij verpakkingen kun je ook denken aan sportdranken. Het gebruik van poeder is al beter dan de drank in vloeibare vorm te kopen (in verband met vervoerskosten), maar vaak zitten de poedertjes in (te) grote bussen, met elke bus een nieuw maatschepje. Let daarom op bij het aanschaffen van de sportdrank of de verpakking niet onnodig is. Wat helemaal mooi zou zijn, is een constructie waarbij je je lege bus sportdrank kan inleveren, of beter, dat deze direct weer gevuld kan worden! Tot slot zou je je kunnen afvragen of je wel sportdrank nodig hebt tijdens elke rit, of dat water (evt. met een snufje zout of een scheutje limonade) ook volstaat.

Een gedeelde gereedschapskist

Wellicht sleutel je graag zelf aan je fiets. Dan weet je dat daar een hele gereedschapskist aan te pas komt: Een pedaalsleutel, kettingpons, conussleutel, etc.. Toch zijn dit niet gereedschappen die je dagelijks nodig hebt en is het zonde van het materiaal (én geld) om alles zelf aan te schaffen. Kijk daarom eerst, voordat je een nieuwe tool aanschaft, of één van je framemaatjes al een exemplaar heeft. En misschien heb jij iets in de schuur liggen, wat je framemaatje nog niet heeft. Daar ben je framemaatje voor, toch?

Soigneren kun je afleren

Wielrennen kent een hoop ongeschreven regels als het gaat om soigneren. De één is hier gevoeliger voor dan de ander en koopt altijd het nieuwste van het nieuwste, in het geval van zowel kleding als materiaal. Kijk jezelf in de spiegel en vraag je af waarom je fietst – en wat je daarvoor nodig hebt. Wordt het wielrennen daadwerkelijk leuker met 36 verschillende paar fietssokken of kun je ook met minder tot de volgende wasbeurt? Is een carbon frame daadwerkelijk nodig voor jouw fietsdoelen of volstaat een aluminium ros ook?

Deel je ervaring!

Duurzame alternatieven van fietskleding of -materiaal zijn (nog) niet in alle fietswinkels verkrijgbaar. Het internet biedt een veel ruimere keuze, waarvan we een aantal voorbeelden zullen uitlichten in volgende blogs. Toch kan het soms lastig zijn om van te voren in te schatten of het product voldoet aan je wensen. Is het je gelukt om een product te vinden dat duurzamer is, zonder in te leveren in kwaliteit? Laat dan een review achter bij dit product of vertel je framemaatjes over je aanwinst. Dit geldt natuurlijk ook als het product totaal niet bevalt of minder duurzamer blijkt dat het werd aangeprezen.

De andere 6R’s

Je zult merken dat er veel overlap zit in de 7R’s. Zo komen ook de andere zes R’s vaak neer op het heroverwegen van keuzes en het doorbreken van vaste gewoonten. In feite begint alles met het bewust worden van je eigen gedrag, om vervolgens – stap voor stap – duurzamere keuzes te kunnen maken.

Wat was voor jou een eyeopener op de fiets? Laat het ons weten in de reacties.

*De 7 R’s van duurzaamheid verschillen per bron, maar in onze blogs onderscheiden wij: rethink (= heroverwegen), refuse (= weigeren), reduce (= verminderen), reuse (= hergebruiken), repair (= repareren), repurpose (= hergebruiken met ander doel) en recycle (= recyclen). In sommige gevallen worden er andere of meer R’s genoemd, waaronder remanufacture (= herbouwen), refurbish (= opknappen), recover (= terugwinnen), rot (= rotten, composteren).