De 7Rs van duurzaamheid: Reuse

Ken jij de “zeven R’s van duurzaamheid”* al? Deze zijn ook toe te passen op de fiets. De fiets mag dan wel milieuvriendelijk zijn, ook in de wereld van de tweewielers kan het duurzamer. De 7Rs kunnen je helpen om dit stap voor stap te doen. In dit vijfde deel bespreken we de R van Reuse. Reuse komt eigenlijk voor “Repair”, maar ook wij halen de R’s nog wel eens door elkaar.

Mocht je ondanks de vorige R’s toch besloten hebben om een fiets of materiaal aan te schaffen, bedenk je eerst of deze nieuw moeten zijn. In een fietsland als Nederland is er eigenlijk al continu een fietsoverschot en hoef je niet ver te zoeken naar een tweedehands exemplaar. Voor materiaal en kleding is dat wat lastiger, maar ken je een ervaren (wedstrijd)rijder, dan heeft die vast nog wel wat liggen.

Ben je zelf zo’n ervaren rijder, gezegend met alles wat je (wieler)hartje begeert? Dan kan het geen kwaad om je uitpuilende fietskledingkast eens grondig door te spitten. Het liefst gebruik je je materiaal natuurlijk zo lang mogelijk (zie “Reduce”), maar er zijn verschillende manieren om je materiaal een tweede leven te geven:

  • Je hebt of bent een kind dat uit zijn kleding groeit. Dan is het mooi als de kleding kan worden doorgegeven.
  • Heb je al van de sportspullenbank gehoord? Zij zorgen dat tweedehands sportspullen terecht komt bij mensen die zelf niet de financiële middelen hebben om dit materiaal aan te schaffen. Kijk ook vooral bij je eigen gemeente of er soortgelijke initiatieven zijn.
  • Als je wedstrijden rijdt, heb je niet altijd invloed op de kleding die je draagt en wisselende sponsoren… Bovendien stel je dan waarschijnlijk hogere eisen aan je materiaal. Bedenk wel dat casettes en banden waar jij geen wedstrijd op zou willen rijden, welkom zijn bij iemand die op recreatief niveau fietst.
  • Ook kleding die je niet meer draagt kan je een tweede leven geven door er (beginnende) framemaatjes van je club blij mee te maken of de kledingstukken te koop aan te bieden op een (online) markt. Een bekend voorbeeld is Annemiek van Vleuten, die in Wageningen af en toe een zolderveiling houdt voor het goede doel.

In de volgende blog over “Repurpose” gaan we ook in op hoe je fietsmateriaal kunt omtoveren tot nieuwe (bruikbare) voorwerpen!

*De 7 R’s van duurzaamheid verschillen per bron, maar in onze blogs onderscheiden wij: rethink (= heroverwegen), refuse (= weigeren), reduce (= verminderen), reuse (= hergebruiken), repair (= repareren), repurpose (= hergebruiken met ander doel) en recycle (= recyclen). In sommige gevallen worden er andere of meer R’s genoemd, waaronder remanufacture (= herbouwen), refurbish (= opknappen), recover (= terugwinnen), rot (= rotten, composteren).