De 7Rs van duurzaamheid: Repurpose

Ken jij de “zeven R’s van duurzaamheid”* al? Deze zijn ook toe te passen op de fiets. De fiets mag dan wel milieuvriendelijk zijn, ook in de wereld van de tweewielers kan het duurzamer. De 7Rs kunnen je helpen om dit stap voor stap te doen. In dit vijfde deel bespreken we de R van Repurpose. 

“Repurpose” is het Engelse woord voor “herbestemming”, en betekent vrij vertaald “proces waarbij een object met één gebruikswaarde wordt getransformeerd tot een object met een alternatieve gebruikswaarde”. Ook in de fietswereld zijn er van dit soort objecten te bedenken die een transformatie kunnen ondergaan en daarbij een heel nieuw doel dienen:

  • Af en toe kan het geen kwaad om je uitpuilende fietskledingkast eens grondig door te spitten. Leg hierbij de kleding die je nog regelmatig draagt apart van de kleding waarvan je het bestaan niet eens meer afwist. Die laatste categorie kleding kan je een tweede leven geven door bijvoorbeeld (beginnende) framemaatjes blij te maken, of ze eventueel zelfs op Marktplaats te zetten. Verdien je ook nog een centje bij. En ja, dit voorbeeld kan ook geschaard worden onder de “R” van “Reuse”, maar de lijntjes zijn dun hier, en wij geloven in de kracht van herhaling.
  • Daarnaast kan je versleten fietsmaterialen ook een gelukkig tweede leven geven. Denk hierbij aan een versleten ketting die een kaarshoudertje wordt (Kettingkaarsjes), versleten binnenbanden die omgetoverd worden in portemonnees en tasjes (Spoortemonneetje), of oude cassettes die als onderzetters gebruikt kunnen worden.
  • Bij het maken van nieuwe fietskleding kan gebruik gemaakt worden van garen die anders weggegooid zouden worden. Super zonde natuurlijk! De sokken van Kuitenbijter worden van deze garen gemaakt. Zo stap je weer een stukje duurzamer op de fiets!
  • Nog een tip van een andere aard: heb je water over na een fietsrit, gooi dit niet door de gootsteen maar gebruik het om je planten water te geven (let wel op dat het geen sportdrank is!).  

*De 7 R’s van duurzaamheid verschillen per bron, maar in onze blogs onderscheiden wij: rethink (= heroverwegen), refuse (= weigeren), reduce (= verminderen), reuse (= hergebruiken), repair (= repareren), repurpose (= hergebruiken met ander doel) en recycle (= recyclen). In sommige gevallen worden er andere of meer R’s genoemd, waaronder remanufacture (= herbouwen), refurbish (= opknappen), recover (= terugwinnen), rot (= rotten, composteren).